Lehdistötiedote 28.7.2006                                                 

Parhaat heittäjät kohtaavat Ruotsissa

Saappaanheiton MM-titteleistä  kisataan Västeråsissa 1.-2.7.

Saappaanheiton maailmanmestaruuksista heitetään viikonloppuna Mälaren-järven rannalla Ruotsin Västeråsissa.  Lajin 15. MM-kisoihin on tulossa pari sataa saappaanheiton huipputaitajaa kuudesta eri maasta.

Ennakkosuosikit tulevat Suomesta. Kesän miesten kärkitulosta pitää Heinolan Iskun Pasi Kuusinen heitettyään kesäkuussa Sorsakoskella Tähtien kisassa 53,99 metriä. Naisten kärkiheittäjä on riihimäkeläinen Saapasseura Ronttosia edustava Eeva Isokorpi, joka  keväällä heitti naisten uudeksi maailmanennätykseksi 46,31 metriä.

Kilpailu mitaleista on  maiden välillä tiukkaa. Ruotsin ykkösheittäjä, kolminkertainen maailmanmestari Ari Kantoniemi on tuloksella 52,36 vain runsaan metrin tilastossa Suomen Pasia jäljessä.

Oman jännityksensä kisaan tuovat saksalaiset kärkiniminään  Toralf Meese ja Benjamin Basler, jotka  kesäkuussa Saksan mestaruuskilpailuissa hätyyttelivät 50 metrin rajaa. Saman teki Viron ykkösheittäjä Janek Väli aivan MM-kisojen alla.

Meese ja Basler edustavat samaa döbelniläistä Gib Leder -seuraa ja saksalaiset ovatkin yksi suosikeista miesten joukkuekisassa. MM-kilpailujen joukkuekisa käydään tänä vuonna seurajoukkuein: vuoden päästä Berliinin MM-kisoissa käytössä ovat myös viisihenkiset maajoukkueet.

MM-Västeråsissa ovat miltei kaikki  maailman parhaat saappaanheittäjät paikalla. Eniten heittäjiä tulee Suomesta, Saksasta, Virosta ja Ruotsista. Venäjä on mukana kolmen heittäjän iskuryhmällä. Väriä perinteisten saapasmaiden joukkoon  tuo slovenialaisheittäjä.

Erityisen merkittävät Västeråsin kisat ovat Saksalle, joka isännöi ensi kesän MM-kisat. Jo viime vuonna Kokemäen MM-kisoissa Saksa otti ensimmäiset mitalinsa ja kehitys uudessa saapasmaassa on ollut ripeää.

Kansainvälisen saappaanheittoliitto IBTA:n valvomista maailmanmestaruuksista kisataan Ruotsin saappaanheittoliiton isännöimänä Västeråsin Lövuddenilla lauantaina ja sunnuntaina alkaen klo 9.00. Miesten ja naisten henkilökohtaiset finaalit heitetään sunnuntainaklo 13.00 alkaen. Tulospalvelu, kisa-aikataulu  ja informaatio lajista on saatavissa internet-osoitteessa www.saappaanheitto.com.