Suomen saappaanheiton tilasta

Saappaanheitto on aivan upea laji, niin harrastajille kuin huippukulttuurille. Parikymmentä vuotta meillä Suomessa mentiin vauhdilla eteenpäin, niin harrastajamäärissä kuin huippukulttuurissa. Nyt on menty 5 vuotta alamäkeä harrastajamäärissä. Huippuheittäjiä toki on vielä lajissamme, mutta ei kuan jos saappaanheittoliiton toiminta perustuu vilpilliselle pohjalle. Olihan liiton kevätkokous täysi fiasko. Kokouksessa ei ollut edes alkeita yhdistyslain kunnioitukselle. Kokoukseen osallistujille, heille ketkä vastustivat laitonta kokousta jaettiin kilpailukieltoja. Perusteena epäurheilijamainen käytös. Kysymys kuuluu, onko liiton kokoukseen osallistuminen epäurheilijamaista käytöstä?

 

Liiton perustehtävä on täysin jäänyt unohduksiin. Sehän on lajin kehittäminen kaikilla mahdollisilla keinoilla. Nyt se olisi ollut mahdollista taloudellisestikin. Eli myös talous oli kunnossa kun uudet vetäjät Kusmin / Nuutinen astuivat remmiin. Toiminnan lopputulos  miinus merkkinen ja pahasti.

Nykyistä liiton hallitusta johtaa Eija Isaksson / Harri Parviainen puheenjohtaja.

 

Miten sitten saisimme lajin pelastettua nousun tielle? Ainoa oikea tapa on, että saamme uudet henkilöt liittomme vetäjiksi. Kusmin / Nuutinen sekä Isaksson / Parviainen ovat näyttönsä antaneet. Meillä on toki nykyisessä hallituksessa ollut ja on vieläkin hyviä asiansa osaavia henkilöitä. Kentiltä kyllä löytyy osaavia henkilöitä heidän lisäkseen.

 

Uuden johdon ensimmäinen tehtävä olisi avoimuus tiedottamisessa ja kaikkien suomalaisten yhteinen liitto, ketkä haluavat siihen kuulua.

Jos uusi hallitus on nykyisten henkilöiden johdossa, en näe muuta mahdollisuutta kuin uuden liiton perustamisen. Onhan kansainvälinen kilpailutoiminta / yhteistyö lajimme ykkösasia. Hyvä yhteistyö kansainvälisen liiton kanssa mahdollistaa sen.

 

Olemme lajimme kohdalla tienhaarassa, tehkäämme oikeita ratkaisuja toiminnoissamme ja sitä kautta lajimme uuteen nousuun.

 

Saappaan täydeltä terveisiä kaikille lajissamme mukana oleville.

Esa

Saappaanheitolla hyvät näkymät.

 Eskilstunan MM-kilpailut näyttivät, että lajillamme on hyvät tulevaisuuden näkymät. Kansainvälisyys on ykkösasia huippukulttuurin kehittämisessä.

 Eri maiden järjestäytyminen pitää saada kuntoon. Nyt on vielä paljon työtä tällä sektorilla.Meillä Suomessa kansallisella liittotasolla on tehty hyvää työtä vuosikymmeniä. Mutta nyt liittomme johtotehtäviin on päässyt livahtamaan yksi täystuholainen Saapassihteeri. Hän on haalinut itselleen kaikki vastuulliset tehtävät. Hän ei yhtään kunnioita yhdistyslakia ja reilun pelin sääntöjä.

 Kieroilulla ja toisia hyväksi käyttämällä hän on tuhoamassa vuosikymmenien työn, jota isolla porukalla olemme tehneet. Toivon nykyiseltä hallituksen jäseniltä ja seuroilta toimintaa hänen saamiseksi pois vastuutehtävistä.

 Tuleva syksyn vuosikokous on ratkaiseva, saammeko rivit kuntoon entiseen malliin. Sitä minä toivon sydämeni pohjasta.

Kusminin aika

Mitä hyvää saimme Pasi Kusminin ollessa puheenjohtajana 4 vuotta? Vastaus on helppo. Lajin harrastajamäärät pienenivät koko ajan. Tästä seurauksena ovat valtion avustukset liitollemme pienentyneet. Kun Pasi aloitti puheenjohtajana, halusin hänelle kertoa liittomme historiasta. Pasin vastaus oli sanatarkasti, että häntä ei kiinnosta pätkääkään menneisyys, satsaan vain tulevaisuuteen. ”Hyvä aloitus yhteistyölle”.

Kun Pasi tuli  puheenjohtaksi kutsui hän meikäläisenkin kerran hallituksen kokoukseen, olin taloudenhoitajana Pasin hallituksessa. Hän lupasi sponsorirahaa liitollemme  10,000 euroa. Ainakaan minun taloudenhoitaja aikana ei häneltä tullut penniäkään liitollemme sponsorirahaa. Oman auton käytöstä liiton korvaukset tuplattiin.

Lopuksi Pasi jättäessään puheenjohtajan tehtävät sammutti liitostamme valot.  Täysin perusteeton ero Ibtasta heti liittokokouksen jälkeen on sitäpaitsi sääntöjemme vastaista. Lukeehan säännöissä seuraavaa, Liitto kuuluu jäsenenä Kansainväliseen Saappaanheittoliittoon (IBTA).  Sääntömuutos vaatii liittokokouksen päätöksen.

Pitäisikö näiltäkin asioilta ummistaa silmät ja katsoa vain eteenpäin?

 

 

Reilu Peli ei dopingia saappaanheittoon.

Savon Sanomat kirjoitti  http://www.savonsanomat.fi/uutiset/urheilu/doping-levisi-saappaanheittoon/709990. Näinhän ei ole asia, ei doping ole levinnyt saappaanheittoon. Uskon ja toivon, että tämä on yksittäistapaus.

Saappaanheittoliitossa on tehty kovasti työtä ettei dopingin käyttö leviäisi lajiimme.  Jo toimintasäännöissämme olemme sitoutuneet antidopingtoimintaan, viittaan toimintasääntöjemme 6 pykälään. Yhteistyö ADT:n kanssa on toiminut hyvin.  Myös strategiamme tavoitteet ovat ohjenuorana taistelussa dopingin käyttöä vastaan .  Olen itse useita kertoja ollut pyytämässä adt:n testiryhmää kilpailuihimme tekemään testejä.

Reilun pelin yhteisesti hyväsymämme toimintatavat ovat hyvät. Niiden toteuttaminen ei ole kaikille seuroille ollut itsestään selvyys. Viittaan aikaisempiin blogikirjoituksiini. 

Liittomme entisenä pitkäaikaisena  puheenjohtajana   toivon, että  taistelu dopingin käyttäjien pesiytymisestä lajiimme estetään rohkeilla päätöksillä. Onhan näin jo hallitus menetellytkin. Tulemme ottamaan tapauksen myös kansainvälisessä liitossa Ibtassa käsiteltäväksi.

Reilu Peli vie parhaiten lajiamme kaikkialle.

Saappaanheiton tulevaisuus!

Saappaanheiton tulevaisuus näyttää valoisalta. Lajiamme harrastetaan jo maailmalla euroopan ulkopuolellakin monissa maissa. Kuten viime talvena saimme kuulla Uuden Seelannin saappaanheitosta suomalaisten ja saksalaisten Ibtan jäsenten vieraillessa siellä.

Toivottavasti lähivuosina  saamme kansainvälisen cupin kisat pyörimäääm ympärivuotisina. Matkailun ja saappaanheiton yhdistämällä se onnistuu hyvin. Täällä pohjollassakin pakkasten paukkuessa ja tuulen tuivertaessa olisi varmaankin kiva poiketa johonkin lämpimään maahan, vaikka esimerkiksi kanarian saarille heittämään saapasta ja samalla lomailla siellä. 

Ykkösasia lajimme kehittämisen ja maailman laajuisen levittämisen kannalta on saappaan kehitys. Heittosaapas on oltava miellyttävä heittäjän käteen istuva ja kauniisti pitkälle liitävä. Kumisen notkea kimmoisa saapas on kehitteillä Ibtan yhetistyökumppanilla Siili tehtaalla Italiassa. Tärkeää saappaan lento-ominaisuudessa on sen liitämään saaminen. Kova jäykkä (halkomainen )saapas ei liidä. Eihän lentokoneen siivetkään ole jäykkiä, vaan niiden on joustettava.

Liito ominaisuuksiltaan hyvää saapasta voi runtata ylhäältä maata päin, näin se lähtee liitoon. Joskus aikanaan 90- luvulla paljon harjoitellessani pyrin toteuttamaan tenniksen pelaajien syöttöpallon lyöntitapaa saappaanheittoon. Eli lopussa ylhäältä alas. Ainakin minun heitoissani se toimi. Nykyinen musta malli suosii kiekkotyylin kädellä nykäisyheittäjiä.

Pidoista on paljon keskusteltu viime aikoina. Uuteen saapasmalliin on helppo saada ote koko kädellä puristusotteella. Näin valtaosa heittäjistä aikanaan tekikin. Eli varren suu laskostetaan ja puristetaan koko kouraan.

Yksi kansainvälisesti yhteisesti hyväksytty kilpailusaapas on parasta lajimme kilpilullisen ja uskottavuuden kannalta.  MM-kilpailut pitää järjestää aina eri maissa. Aikoinaan nuorena poikana minäkin ajattelin, että  Pielavesi on se maailman  ainoa ykköspaikka. Nyt mualimoo vähän kierreltyäni (yli 20 maata) olen ajatellut, että voihan se olla niinnii , mutta voipi olla, että ei ookkaa niin.

Jatkoa Lepun puheenjohtajan toiminnasta!

Mielestäni Reilun Pelin henki tarkoittaa sitä, että kaikki seurat ja seurojen henkilöt toimivat Reilun Pelin hengessä yhteisesti hyväksytyillä kilpailu ja toimintasäännöillä.

Mielestäni viime aikojen tapahtumat kaipaavat totuuden kertomista  jäsenistölle ja sivujen lukijoille.

Lepun urheilijan saama kilpailukielto oli yksimielisesti hallituksen päätös. Päätöksestä Lepu teki vaatimuksen sappaanheittoliiton hallitukselle sen kumoamiseksi. Hallitus käsitteli asian ja piti kilpailukiellon voimassa yksimielisellä päätöksellä.  

Lepulla olisi ollut mahdollisuus ja oikeus tehdä kilpailukiellosta valitus urheilijan oikeusturvalautakunnalle. Tätä Lepu ei tehnyt.

Sensijaan Lepun puheenjohtaja aloitti ennennäkemättömän liittomme ja hallituksemme mustamaalauskampanjan. Kirjoitukset veteraaniurheiluliiton sivuille, lehditölle ja sähköpostitse Ibtan hallitukselle, sekä osalle saappaanheittäjiä. Yksi ikävimmistä mustamaalauksista oli SLU:lle tapahtunut. Usein sieltä otettiin minuun yhteyttä näissä mustamaalauksissa. Tämäkö reilua Peliä?

Lepu hyväksyi kilpailukiellossa olleen henkilön kilpailemisen kilpailuissaan. Kuopion halli sm-kilpailujen lähestyessä kilpailukiellossa ollut heittäjä uhkasi hallikisoja hallituksemme jäsenelle, uhkasi hommaavansa sellaiset joukot paikalle ettei yksikään heitä Kuopio hallissa jos hän ei saa heittää.
Tämän uhkauksen seurauksena jouduin ottamaan yhetyttä Kuopion poliisiin. Poliisin kanssa yhteistyössä kisat saatiin vietyä turvallisesti läpi. Kuopion poliisin kanssa asiat hoiti  hallituksemme Kuopiolainen jäsen. Lepun puheenjohtaja kieltäytyi yhteistyöstä kisojen turvaamiseksi, hyväksyen näin myös tämän hirmuteon. Itse en uskaltanut tulla paikalle.

Lepu ei myöskään halunnut järjestää kilpailuja saappaanheittoliiton nimissä, vaan perusti kilpailevan liiton ja alkoi siellä järjestää saappaanheittokilpailuja.

Täässä osa tapahtuneesta, jotka myöhemmin johtivat mm-kilpailujen siirtoon Kinnulaan Ibtan päätöksellä ja liittomme hallituksen päätöksellä Lepun erottamiseen jäsenyydestämme, sekä Lepun puheenjohtajalle toimitsijakiellon.

Olin asioita hoitaessani yheydessä Slu: juristiin ja kahteen muuhun juristiin, kysyen neuvoa. Näin ajattelin näitten ikävien päätösten tulevan oikeudenmukaisesti tehdyksi.

Uuden hallituksemmekin on hyvä tietää nämä tapahtuneet.

Lisää faktatietoa Lepun puheenjohtajan touhuista!

Edellisessä blogikirjoituksessani jo arvelinkin ettei Lepun jäsenistö tiedä totuutta tapahtuneesta. Lepun puheenjohtaja katkaisi yhteistyön liittoomme vuoden 2008 loppupuolella. Hän ei osallistunut hallituksemme kokouksiin, eikä liittomme sääntömääräisiin vuosikokouksiin. Hän ei myöskään tullut kuultavaksi vuoden 2009 hallituksen kokouksiin, useista kutsuista ja pyynnöistä huolimatta. MM-kilpailujen järjestäjänä hänen olisi ehdottomasti pitänyt tulla paikalle. Paikalle ei myöskään saapunut ketään toista seuran edustajaa.

Lepun puheenjohtaja kieltäytyi myös lähtemästä Ibtan vuosikokoukseen Viroon.

 

Lepun edustaja saappaanheittoliiton hallituksessa vuonna 2009 oli Jukka Vesterinen. Hän ei käynyt yhdessäkään hallituksen kokouksessa. Hän ilmoitti 4.4.2009 eroavansa hallituksesta, ilmoittamatta mitään syytä eroamiselleen.

 

Ibtan päätöksellä MM-kilpailut siityivät Kinnulan Kimmojen järjestettäväksi. Ennen Ibtan päätöksentekoa yhteistyötä Lepun kanssa yritettiin monelta taholta. Hallituksen sisällä neuvottelijaa Lepun suuntaan vaihdettiin kolme kertaa. Sen jälkeen tilannetta kartoitti kaksi hallituksen ulkopuolista konsulttia. Konsulttien lausunto tilanteesta oli hallituksemme käytössä kun teimme lausuntoa Ibtalle.

 

Lepun puheenjohtaja ei ole yhtään kunnioittanut liittohallituksemme päätöksiä. Hän on määrätietoisesti toiminut vastoin liittomme tarkoitusta ja toiminnan perustaa.

Lepu ei laittanut saappaan eikä renkaanheiton kilpiluja kaleteriimme. Sm-hallikilpailujen jälkeen. Hallikilpailujen järjestäjänä toimivat 3 seuraa, Sampo, KKV ja Lepu.

 

Lepu erotettiin liitosta yksimielisellä halituksen päätöksellä, vasta keskellä vuotta kaiken yhteistyön jo oltua puoli vuotta poikki.

 

Mitään henkilökohtaista kaunaa ketään kohtaan ainakaan minulla ei ole ollut, eikä ole nytkään. Sen sijaan Suomen Saappaanheittoliiton puolesta taistelen kaikilla voimavaroillani. Oltuani liittomme toiminnassa alusta asti kovassa työssä ja vastuunkantajana, koen sen oikeudekseni ja velvollisuudekseni.

Täysi tuki Suomen Saappaanheittoliitolle!

Elämme tärkeitä aikoja lajissamme. Nyt on tärkeää kaikkien liittomme jäsenten antaa täysi tuki hallituksellemme, näin ytritän tehdä  itsekkin jaksamiseni mukaan.  Hallitus on uudistunut melkoisesti, toki siellä on konkareitakin. Meidän tulevien vuosien valtion tukemme on kiinni saavutetusta tuloksestamme. Ensiarvoisen tärkeää on hyvän  ilmapiirin luominen. Hyvä ilmapiiri vaatii kaikkien jäsenten toimivan Reilun Pelin hengessä, sieltä löytyy hyvät arvot kaikelle toiminnalle.

Pidän ehdottoman tärkeänä, että liittomme kilpailuissa heittovälineenä on kaikilla Ibtan hyväksymä saapas. Aivan puhtaasti tehtaan valmistama, ei siis millään tavalla manipuloitu. Kylätahtumat missä ei tehdä tilastointia, on asia erikseen.

Suurinpana uhkana liittoamme kohtaan näen Lepun puheenjohtajan  toiminnan. Viriterttyä “prässissä” pidettyä heittossapasta on käytetty  Lepun kilpailuissa jo 2008 ennätysten syntyessä. Näin on minulle myöntänyt Lepun puheenjohtaja. Ennätysten uskottavuutta nakertaa vielä heittokenttien vaihto sääntöjen vastaisesti, tuulia suosivampaan paikkaan. Näin on todistettavasti tapahtunut. Kuinka voimme jatkossa luottaa tällaisen liittomme jäsenseuran puheenjohtajan toimintaan? Nyt puhun vaan puheenjohtajasta. Uskon ettei Lepun jäsenistö edes tiedä totuutta tapahtuneesta. Mielestäni reilu peli lajissamme olisi, että kaikki viritetyt saappaat haudattaisiin suohon ja harrastettaisiin  lajiamme urheilullisin periaattein.

Lepun puheenjohtajan taistelu liittoamme vastaan alkoi, kun liittomme hallitus langetti kilpailukiellon eräälle Lepun heittäjälle. Kun tämä heittäjä ei saanut omaa viritettyä saapastaan kilpailuun Rautavaaralla. Lepun puheenjohtaja ei koskaan kunnioittanut liittomme päätöksiä. Hän on käynyt kovaa valtataistelua ja peli jatkuu. Esitän toivomuksen, että kukaan liittomme jäsenistä ei osallistuisi kilpailevan liiton saappaanheittokilpailuihin. Kaikki muut perinnelajit ovat asia erikseen.

Hauskaa Pääsiäistä kaikille saappaanheittäjille. Suomen Saappaanheittoliiton rivijäsen Esa Kokkonen.

Kehitetään ja kehitytään yhdessä!

Saappaanheittokausi pyörähti käyntiin hallikisoilla. Pitoainekielto Ibtan tekemänä päätöksenä ei kaikkia suomalaisia tyydyttänyt. Saattoipa joku protestoida jäämällä pois hallikisoista. Tämä on tietenkin jokaisen oma päätös, mutta en pidä sitä  järkevänä. Lapset sanoo että en oo sinun kanssa, kun asiat ei mene toivomalla tavalla.

Hallikisoissa oli mukana myös Lepu, joka tuli takaisin liittomme jäseneksi maksamalla liiton jäsenmaksun. Olipa seurasta yksi osallistujakin kisoissa. Aivan loistavan päätöksen teit Pirjo. Tietenkin Pirjo maksoi myös lisenssinsä. Tervetuloa Lepulaiset mukaan jatkossakin.

Mielestäni lajia pitäisi viedä enemmän harrastajien suuntaan. Tietenkin huippukulttuuri  mukana, mutta jos pelkästään siihen satsataan lajimme näivettyy. Strategiamme on maailman paras, se kannattaa kaikkien muistaa. Hampaiden kiristely ja toisten panettelu ei oo mistään kotoisin. Enemmän tapahtumia joissa ihmiset viihtyy. Palkintojen jakoon juhlavuutta lisää. Shampanjapullot voisi poksauttaa palkintopallilla, kuten tapahtuu autourheilussakin.

Toivottavsti Jarin perhe ja tohtori  Olli tuovat Uudesta-Seelannista meille uusia rennompia kilpailumalleja. Mainittakoon että kyseiset henkilöt tekevät jälleen ison uhrauksen lajillemme omilla kustannuksillaan. Mielestäni tällaiseen lajin kehitystyöhön kannattaisi liittomme satsata rahaa, se poikisi muun muassa valtion avustuksissa. Toisissakin lajeissa  kansainvälisiin kuluihin saatavat valtionavustukset ovat tuntuvia. Jos ei ole kuluja ei heru pennosiakaan.

On ehdottoman tärkeää, että lajissamme noudatetaan Reilun Pelin sääntöjä jatkossakin, tasapuolisesti kaikkia kohtaan. Näin on tapahtunut liittomme  syntymästä alkaen. Tehdään yhdessä talkootyötä, se palkitsee tekijänsä.

Pakkasesta lämpöön ja takaisin pakkaseen!

Olipas ihanaa aloittaa vuosi  Thaimaan lämmössä. Teimme matkan kahden tuttavaperheen kanssa. Tapasimme myös suomalaisia ketkä asustelevat siellä koko talven ajan ja tulevat kesäksi Suomeen. Thaimaa on vielä suht halpa maa matkailla ja asustella. Paikalliset ihmiset  ovat ystävällisiä ja palvelu toimii kaikkialla. Onhan matkailu heille suurin elinkeino.

Asustelimme hotellissa joka oli luokiteltu 4+ tasoiseksi. Joskus tuli tunne, että palvelu oli kuin presidentille. Hotellielämä ei minusta ole pidemmän päälle hyvä,  olen enemmän omatoimisen matkailun kannattaja.  Näin varmaan tulevaisuudessa tulemme tekemäänkin.

Aivan mahtavasti sujuneen ensimmäisen viikon jälkeen minua kohtasi sairaus, kävelylenkillä alkoi heikottaa ja palella. Menin apteekkiin ja ostin mittarin jolla mittasimme lämmön. Huh huh se oli 40,2, eli ei ihme jos heikotti. Makoilin vielä pari päivää hotellissa buranaa ja nestettä nauttien, mutta kun olo meni niin heikoksi ettei vesilasia jaksanut nostaa piti lähteä lääkäriin. Menin saattajien kanssa Bankok Pattaya Hospitaliin. Tuntui kuin olisi mennyt hyvään hotelliin, vastaanotto oli sitä luokkaa. Lääkäri otti vastaan ja määräsi kokeisiin. Kokeitten jälkeen lääkäri toivoi, että jäisin sairaalaan. Puhui jostakin verensyöksyvaarasta. Alle kahden tunnin sairaalaan tuloni jälkeen olin jo tiputuksessa. Kolme vuorokautta meni sairaalassa ja sairauden diaknoosiksi tuli virus, mutta ei H1N1, tämän sairastin jo suomessa ennen joulua. Kaikki lääkkeet ja hoito-ohjeet annettiin mukaan sairaalasta. Tuli tunne, että suomalaisella terveydenhuollolla olisi paljon opittavaa , että päästäisiin Thaimaan tasolle. Vaikka verrattaisiin hoitoa suomalaiseen yksityissairaalaan oman kokemukseni perusteella.

Maksut hoituivat matkavakuutuksen kautta ja ilmeisesti saan vielä korvausta sairaspäivistäkin. Kyllä vakuutus kannattaa pitää voimassa  matkaillessa.

Nyt tuntuu että kohdallani sairastelu saisi jo loppua. On vielä sydäntutkimukset kesken täällä kotomaassa, mikähän sielläkin on vikana? Kuntoilu on kohdallani alkanut, eiköhän hallissa jo Siili  saa kyytiä.