Haluatko oman blogin?

Jos haluat aloittaa oman blogin pitämisen, lähetä pyyntö siitä sähköpostiosoitteeseen admin@bootthrowing.net.

Kun ylläpito perustaa blogin, saat automaattisesti sähköpostiisi blogin ylläpitoa varten käyttäjätunnuksen ja salasanan. Kun kirjaudut blogin ylläpitoon, saat näytön, jossa on aika paljon tietoa. Siitä ei kannata häkeltyä, voit pikkuhiljaa tutustua mitä kaikkea voit tehdä blogissasi.

Ensimmäisen blogikirjoituksen kirjoittaminen

Kun haluat kirjoittaa ensimmäisen blogikirjoituksesi, valitse Posts (Artikkelit). Tämän valinnan jälkeen näet blogiisi tulleen automaattikirjoituksen “Hello World!”. Kun viet kursorin tuon tekstin päälle, näet tekstin alapuolella linkit, joilla voit poistaa kirjoituksen tai pääset muuttamaan sitä. Ehkä kannattaa poistaa koko artikkeli ja lisätä ihan uusi oma ensimmäinen artikkeli. Artikkeleita pääset lisäämään valitsemalla vasemmasta reunasta Posts (Artikkelit)-otsikon alta Add new (Lisää uusi). Tämän valinnan jälkeen saat ruudun, johon voit kirjoittaa.

Kirjoitusalueen yläreunassa on tekstinkäsittelyn muotoilupainikkeita. Muotoilupainikkeiden yläpuolella on Upload/Insert (Siirrä/Lisää)(Add media (Lisää media)) -painike, jolla voit lisätä kuvia, videoita, ääntä ja muita tiedostoja mm. pdf-tiedostoja kirjoitukseen.

Kun haluat tallentaa kirjoituksen, klikkaa Publish (Julkaise) -painiketta. Jos et halua kirjoitustasi heti julkiseksi, valitse Visibility: Public Edit (Näkyvyys: Julkinen Muokkaa), sen jälkeen Private (Yksityinen) ja klikkaa vasta sitten Publish (Julkaise).

Blogin nimen muuttaminen

Voit muuttaa blogin nimeä ja sen alaotsikkoa, kun valitset vasemmasta alareunasta Settings (Asetukset) -otsikon alta linkin General (Yleiset). Tämän linkin takana olevalla sivulla voit muuttaa blogisi otsikon sellaiseksi kuin haluat, kenttä Blog Title (Blogin otsikko). Voit muuttaa myös kentän Tagline (Kuvaus) sisältöä.  Se näkyy otsikon alla. Muista klikata muutosten jälkeen sivun alareunassa Save Changes (Tallenna muutokset).

Kun olet tehnyt General (Yleiset) -sivulla muutoksia, lukijapuolen kieli muuttuu englanniksi, ainakin toistaiseksi. Sitä et pääse itse palauttamaan suomenkieliseksi. Laita viesti sähköpostiosoitteeseen admin@bootthrowing.net, niin tiedämme palauttaa lukijoiden kielen suomenkieliseksi.

Muut blogin tiedot

Voit muutella oman blogisi muitakin tietoja niin kuin haluat. Voit myös luoda omia sivuja, valinta Pages (Sivut). Alussa blogissasi on oletussivu About.  Siitä voit tehdä esimerkiksi sivun, jossa kerrot itsestäsi ja minkä tyyppistä blogia kirjoitat.

Blogien osoitteet muodostuvat seuraavasti:

Blogien sisällysluettelo: http://bootthrowing.net/blog/

Sisällysluettelon osoitteeseen lisätään kirjoittajien osoitteet samalla säännöllä kuin Saappaanheittäjien talon käyttäjätunnukset: viisi kirjainta sukunimestä + kolme kirjainta etunimestä.

Esimerkiksi:
http://bootthrowing.net/blog/isokojar/

Vinkkejä blogin kirjoittamiseen

Tekstin siirto Wordista

Jos kirjoitat artikkelisi Wordissa, siirrä teksti Notepadin kautta WordPressiin, jotta Wordin ohjausmerkit häviävät: siirrä siis teksti Kopioi – Liitä (Copy – Paste) -toiminnolla Wordista Notepadiin ja Notepadista jälleen Kopioi – Liitä -toiminnolla WordPressiin.

Jos Wordisi asetukset ovat niin, että Enter-näppäimellä syntyy automaattisesti kappalejako, poista asetus tai paina Enter-näppäintä kaksi kertaa ennen kuin siirrät tekstin Notepadiin, jotta kappalejaot eivät häviä Notepadissa.

Wordin ohjausmerkit aiheuttavat mm. fonttien sekoamista, jos et poista niitä.

FireFox ja Google Chrome hyviä selaimia blogin ylläpitoon

Jos sinulla on ongelmia blogitekstisi editoinnissa Internet Explorer -selaimella, käytä FireFoxia tai Google Chromea. IE 9-version on todettu aiheuttavan ongelmia editoitaessa tekstiä WordPressin vanhemmilla versioilla   IE 9 näyttää kuitenkin blogin sivut kunnolla.

Videoiden liittäminen muista palveluista

Saapasblogeihin on aktivoitu lisäosa, jonka avulla muihin palveluihin ladattuja videoita voi upottaa blogikirjoituksiin. Tällaisia palveluja ovat esimerkiksi YouTube, Floobs ja Photobucket.

Liitä video seuraavasti:

  1. Lisää [HTML1] artikkeliin siihen kohtaan, johon videon haluat.
  2. Lisää uusi kenttä artikkelin kirjoitusalueen alapuolella Custom Fields (Avainkentät) -kohdassa seuraavasti: 

    Kirjoita Name (Nimi) -kenttään HTML1

    Kopioi html-koodi Value (Arvo) -kenttään.

    Löydät html-koodin, kun käynnistät videon palvelussa, josta sen haluat liittää. Html-koodi on YouTubessa ja Floobsilla kohdassa Embed (Upota), Photobucketissa  kohdassa HTML Code.

  3. Muista tallentaa klikkaamalla Add Custom Field (Lisää avainkenttä) -painiketta ja Update Post (Päivitä artikkeli) -painiketta.

Jos haluatte lisätä samaan artikkeliin useampia videoita, ota käyttöön HTML2, HTML3, jne.