Teksti: Jari Isokorpi

11.7.2004

 

Kansainvälinen Saappaanheittoliitto IBTA r.y.Saksa haastaa Suomen heittomaana
Saappaanheiton MM-kilpailut Kokemäellä 16.-17. 7. 2005

 

Kokemäellä jännitetään, voittaako kaupungin oma poika ME-Viljanen kesän kuumimmaksi heittäjäksi nousseen Pasi Kuusisen vai yllättääkö Saksan mestari Thoralf Meese.

 

Gib Gummi, 7-Meilenstiefel,Gib Leder...Värikkäitä seurapaitoja kantavat, omiaan kannustavat saksalaiset fanit ovat tuoneet uutta elämää saappaanheittokentille. Kun saksalaiset saapuvat MM-kilpailuihin, seuraa berliiniläinen TV-ryhmä mukana. Saksalaiset ovat tosissaan päättäneet haastaa saappaanheitossa voittamattomina pidetyt suomalaiset.

 

Kuusi saksalaista saappaanheiton erikoisseuraa osallistuu Kokemäellä pidettäviin lajin maailmanmestaruuskilpailuihin. Saksa on Suomen jälkeen kisojen toiseksi suurin maa yli 40 heittäjällä. Ruotsalaisia kisoihin on ilmoittautunut yli 30, virolaisia 12 ja yksi venäläinen. Saappaanheiton XIV MM-kilpailut järjestetään Kokemäellä Pitkäjärven Liikuntakeskuksessa 16.-17. heinäkuuta.

 

Suomalaiset ovat lieviä ennakkosuosikkeja. Tämän vuoden miesten tilastoykkönen 58,58 metrillä on heinolalainen, Hyvinkäällä asuva Pasi Kuusinen, 23, ja naisten kärkitulosta pitää riihimäkeläinen Eeva Isokorpi, 20,  tuloksella 41,60 metriä. Pasi on heittäjänä monilahjakkuus: mies on voittanut Suomen mestaruuden paitsi saappaassa myös nuorten mestaruuden keihäässä ja nyt hän jahtaa ensimmäistä MM-titteliään. Lennokkaalla tyylillä heittävä  Eeva on voittanut useita mestaruuksia alle 20-vuotiaissa: onko jo yleisen sarjan vuoro?

 

Tänä vuonna saksalaiset ovat haastaneet suomalaiset. Kolme viikkoa sitten Saksan Döbelnissä pidetyssä World cupin osakilpailussa suomalainen mies ja nainen nousivat ylimmälle korokkeelle, mutta kaksi seuraavaa palkintosijaa menivät kummassakin sarjassa saksalaiselle. Erityisesti kotiyleisön intoa nosti Gib Lederin jättikokoinen Thoralf Meese, joka jäi suomalaisvoittajasta vajaan metrin päähän.

 

MM-kilpailuista odotetaan tiukkaa kamppailua nuorten heittäjien ja vanhojen mestarien välille. Maailmanmestaruutta puolustaa  lajin ennätysmies 65,34 heittänyt Jouni Viljanen, joka kilpailee kotikentällään. Jatkoa voittoputkeen tavoittelee kolme maailmanmestaruutta voittanut Ruotsin Ari Kantoniemi. Nuoriin haastajiin kuuluu Kuusisen lisäksi alle 20-vuotias pärnulainen  Tonis Kalmu, joka Narvan World cupissa heitti kilpailun toiseksi pisimmän saapaskaaren. Suomalaisten vahvuutena on tasaisuus: peräti kahdeksan miestä on tänä kesänä ylittänyt 50 metriä.

 

MM-kilpailut alkavat lauantaina kello 9 joukkuekarsinnoilla. Naisten ja miesten joukkuefinaalit heitetään kello 16 alkaen. Sunnuntaina ovat vuorossa henkilökohtaiset kilpailut. Karsinnat alkavat kello 9  ja finaalit kello 13.

 

Lisää tietoa ja tarkemmat aikataulut: www.saappaanheitto.com

 

Lisätietoja:

IBTA:n puheenjohtaja Jari Isokorpi

puh. 050 364 2910

 

IBTA:n toiminnanjohtaja Esa Kokkonen

puh. 0400-727 877

 

Kokemäen Kumisten puheenjohtaja Matti Perttula

puh. 0400-689150

 

Valokuvia heittäjistä ja mm. saksalaisista saapasfaneista voi kysellä:

jari.isokorpi@kauniskaari.fi

 

Heittourheilu lähelle ihmistä!

Throwing sport for people!